Nu börjar medborgarstämmorna! | Sverigedemokraterna i Lund

Nu börjar medborgarstämmorna!

Medborgarstämma i Veberöd
På bilden syns Mikael Thunberg(s) Gösta-John Bredberg(fp) och Thomas Avenborg(m).

I tisdags, den 18 november, började medborgarstämmorna i Lunds kommun. Det brukar genomföras en omgång stämmor per valperiod. Stämmorna har ingen beslutande makt men är ett bra tillfälle att få till debatt om det som berör invånarna i Lund. Den första ägde rum i Veberöd, i tisdags. (Se reportage efter denna artikel) Du behöver inte bo i den stadsdel som stämman avser för att gå dit, så det går alldeles utmärkt att gå på så många stämmor man vill. Stämmorna kan ta upp frågor som berör en del av Lunds kommun, men det går också att ta upp ämnen som berör hela kommunen.

På presidiet kommer på alla stämmorna att sitta en politiker från ”majoriteten” och en från ”oppositionen”. Så har styrgruppen för medborgarstämmorna bestämt. Vi Sverigedemokrater har påpekat att dessa begrepp inte är definierade någonstans i de kommunala beslutsmekanismerna, och därför är fria för tolkning.
Det kommer att vara gott om politiker från många partier närvande på stämmorna, inklusive vi Sverigedemokrater. På plats kommer också att vara tjänstemän från de olika förvaltningarna. I lokalen kan också partier som vill så ställa upp ett bord med informationsmaterial.

Stämmornas dagordning bestäms av styrgruppen, som vi Sverigedemokrater inte har beslutande makt i. Men alla medborgare kan lämna förslag till vad som skall tas upp. Sista dag för att lämna in ämnen till stämmorna infaller cirka tre till fyra veckor innan varje stämma.
Deadline för att lämna in förslag till Dalbystämman den 2 december har redan varit, men sedan är det nio stämmor till:

18 november 2008: Veberöd (Svaleboskolans matsal)
2 december 2008: Dalby (Nyvångskolans matsal)
10 februari 2009: Östra Torn/Linero
17 mars 2009: Stångby
21 april 2009: Centrum
25 juni 2009: Väster
18 augusti 2009:Södra Sandby
22 september 2009: Norr
27 oktober 2009: Genarp
2 december 2009: Söder
9 februari 2010: Nöbbelöv/Gunnesbo

På kommunens hemsida kan ni se när sista datum för att lämna förslag till dagordningen infaller:

www.lund.se/medborgarstammor

Vi ses på medborgarstämmorna!