Linnéstatyn sanerad efter attacken i helgen | Sverigedemokraterna i Lund

Linnéstatyn sanerad efter attacken i helgen

Carl von Linne´står staty vid Stadsbiblioteket i Lund. Foto: Hans-Olof Andersson.

I helgen angreps ju Linnéstatyn som står vid Stadsbiblioteket i Lund. Någon sprayade färg på den och satte fast en banderoll. Tekniska förvaltningen ingrep snabbt och sanerade den, bilden ovan är tagen på morgonen idag tisdag, det är fortfarande blött efter saneringen, men all färg verkar vara borta. Det är bara att hoppas att det inte blivit några skador på statyn.

Statyn av blomsterkungen är en av de mest älskade i Lund. Som ni ser håller han några blommor i vänsterhanden. Det är vanligt att lundabor sätter några verkliga blommor i hans hand. Vid kallt väder får han ibland en stickad halsduk. Statyn är av Ansgar Almqvist.

Det är självklart att Linné hyllas i Lund. Han verkade det mesta av sitt i liv i Uppsala och var även några år på universitet i Nederländerna, men det var i Lund han började sina akademiska studier, 1727-1728.  Varför finns det en sådant hat mot kultur och vetenskap även i en stad som Lund? Många trodde nog att Lund skulle slippa sådana här angrepp, att Lundaborna skulle förstå att har man kritik mot någons vetenskapliga arbete så är det  argument som gäller, inte aggression. Men nej, nu blev det attentat i alla fall.

Vad blir nästa del av kulturarvet som angrips? Lund är fullt av statyer, byster, minnesmärken, plaketter på hus där berömda personer bott och verkat. Hur stort är hatet, och hur stor är polisens vilja och förmåga att utreda dessa brott mot samhället?

Tillägg kvällen 23 juni: Nu har vi fått in en bild av hur statyn såg ut när den var vandaliserad, se nedan.