Godmorgon Lund: ”Lund kan vara en lämplig stad att prova självkörande fordon i” | Sverigedemokraterna i Lund

Godmorgon Lund: ”Lund kan vara en lämplig stad att prova självkörande fordon i”

Idag 21 november var det ”Godmorgon Lund”, det återkommande evenemanget med kommunens näringslivsenhet. Temat var ”Smart mobility”, alltså mer precist självkörande fordon. Ett stort antal personer från teknikföretag, Ideon, och andra aktörer var eniga om att tekniken finns redan nu. Och skulle man bygga en stad från grunden med bara självkörande fordon, skulle det också gå fint. Problemet är blandningen av våra nuvarande fordon/cyklar, och självkörande fordon.

Mia Rolf, chef för Ideon, sade att det finns minst 40 företag på Ideon som jobbar med fordon. Ett av dessas är Volvo, som har 100 anställda i Lund. När deras man på plats tillfrågades vad han helst skulle vilja ha, var svaret: ”5-G nät över hela Lund, och alla cyklar uppkopplade till detta!”En annan talare var Mats Lindblad från Smarter mobility. Denne tog upp att ett ständigt problem är bristen på programmerare.

Kanske det är dags att starta en testlinje med små självkörande fordon i Lund? Ett perfekt område vore förstås Tekniska högskolans område, med en kanske kilometerlång liten slinga där en självkörande bil kör fram och tillbaka. Många studenter skulle tycka det vore kul att åka. Bilen kan ladda på en induktionsplatta någonstans på LTH-området.